COMPOSTARE INDIVIDUALĂ

CE ESTE COMPOSTUL?

Compostul este un cuvânt nou pentru un obicei vechi, un gest firesc făcut în gospodăriile care au curte şi grădină. Când compostezi resturile alimentare, ca şi resturile vegetale sau animale ajung, după o perioada de fermentare, în pământ. Toată lumea ştie că prin adăugarea de compost ajutăm şi refacem solul. În plus, spre deosebire de îngrăşământul chimic, nu costă şi ajută la a păstra sănătatea solului şi a recoltelor şi implicit a noastră.


CE ÎNSEAMNĂ A PRODUCE COMPOST?

În primul rând, nu este complicat. Compostul poate fi produs fie direct pe pământ, fie într-un recipient construit în gospodărie, fie într-un recipient destinat special acestui scop, numit unitate de compostare.


CE ESTE UNITATEA DE COMPOSTARE?

Unitatea de compostare este un recipient construit special pentru depozitarea deșeurilor biodegradabile ce permite circularea aerului prin grămada de material organic astfel încât acesta să se poată descompune.


CARE SUNT AVANTAJELE UNITĂŢII DE COMPOSTARE?

- Păstrează constante temperatura şi umiditatea materialului de compost;

- Impiedică împrăştierea deşeurilor şi pătrunderea rozătoarelor şi insectelor;

- Permite amestecarea deşeurilor cu uşurinţă, în interiorul său, cu ajutorul unor unelte simple.

 


image

CUM FACEM COMPOST?

Fie că veţi primi o unitate de compostare sau vă veţi achiziţiona una sau vă veţi săpa un spaţiu de compostare în grădină, urmaţi întotdeauna următorii paşi: ​

 


 

PASUL 1. POZIŢIONAREA

Aşezaţi în semiumbră unitatea de compostare sau săpaţi spaţiul necesar într-o zonă mai umbrită din grădină înspre capătul acesteia. Astfel, compostul, va beneficia de căldură dar nu se va usca prea repede. Mai mult, trebuie să fie un loc care permite scurgerea apei, pentru că amestecul trebuie să fie umed, dar nu trebuie sa reţină cantităţi mari de apă de ploaie, spre exemplu. Este preferabil să plasaţi unitatea de compostare direct pe sol şi nu pe ciment, pentru ca bacteriile, ciupercile şi râmele să aibă acces la materialul de compost, ele fiind cele care vor descompune materia organică.

PASUL 2. COMPOZIŢIA. CE SE PUNE ÎN COMPOST?

Deşeuri biodegradabile. Adică: tot felul de resturi de mâncare, de la resturi de fructe, legume, coji de ouă, etc. până la resturi de la prepararea cafelei sau a ceaiului, hârtie impregnată cu resturi de mâncare sau băuturi răcoritoare (nu hârtie scrisă, cu cerneală); apoi, deşeuri vegetale din grădină adică resturi de la toaletarea copacilor, ramuri, frunze uscate, iarbă, resturi de flori, etc.

Ce NU se pune în compost

 • buruieni cu seminţe

 • iarbă tratată cu ierbicide

 • plante bolnave

 • resturi de carne crudă sau oase

 • produse grase, ca spre exemplu, lactate, uleiuri, sosuri de salată

 • material plastic, conserve, baterii.

  PASUL 3. ÎNGRIJIREA

  Compostarea este un proces biologic efectuat de către microorganisme care au nevoie de aer, apă şi hrană pentru a supravieţui. De aceea trebuie să acordăm o atenţie specială aerării şi aportului de apă în amestec.

  Compostul finit poate fi obţinut după aproximativ 3 – 5 luni. Veţi recunoaşte compostul finit după următoarele caracteristici: miroase şi arată ca solul din pădure, este omogen şi are o culoare închisă (neagră sau brun închis).


AVANTAJELE COMPOSTĂRII

Costuri zero pentru un îngrăşământ natural care poate fi folosit pentru straturile de flori sau pentru grădină.

 

Culturi mai bogate. Fără îngrăşământ solul cultivat se degradează iar calitatea ca şi cantitatea producţiei obţinute, scad de la an la an. Compostul adăugat în sol contribuie la menţinerea umidităţii optime în interiorul solului, la aerarea pământului, procese ideale pentru dezvoltarea optimă a plantelor din grădină. Fertilizatorii artificiali, folosiţi pentru randamentul producţiei, contaminează solul, cât şi recolta, cu substanţe periculoase.

 

Un mediu mai curat şi un viitor mai bun. Fie că decideţi din raţiuni economice să produceţi compost în gospodărie, fie că aţi înţeles raţiunile ecologice pentru care fabricarea compostului e un câştig pentru fiecare dintre noi şi pentru comunitate, important e să decideţi să începeţi compostarea. Iar asta va însemna un mediu mai curat în comunitate, dar şi o utilizare mai eficientă a resurselor gospodăriei. În două cuvinte, o viaţă de calitate şi economii la bugetul familiei.